Billy Elliot

Premiere 4.mars 2021

Dager
Timer
Minutter
Sekunder

Billy Elliot spilles av Alexander Gløtta.

Billy Elliot produseres som amatørteaterproduksjon av Lillestrøm Kultursenter og Lillestrøm Folketetaer.

Kreativt team på Billy Elliot

Handling
Handlingen bringer publikum rett inn i gruvestreiken i England på 1980-tallet, årene er 1984 og 1985. På denne tiden var Margaret Thatcher statsminister og truet med å stenge gruvene, som faren til Billy Elliot jobbet i. I et helt år varte gruvearbeiderstreiken i Storbritannia.

Levekårene var elendige, og det krevdes hardt arbeid for å få inn det minste med penger. Sønnene til gruvearbeiderne var forventet at skulle bokse på fritiden.

Billy, som raskt finner ut at han dropper boksingen til fordel for balletten, trenes opp av Mrs. Wilkinson. Samtidig tilspisser konflikten seg mellom gruvearbeidere og myndigheter. I mars 1985 var det slutt. Utmattet av ett års streik stemte gruvearbeiderne for å gå tilbake på jobb. Uten å ha oppnådd noe som helst.

Tema
Tematisk er «Billy Elliot» interessant fordi det inneholder en stor kontrast: Mens Billy finner ut av seg selv og erobrer verden, går det dårlig for lokalsamfunnet han kommer fra. Samtidig som Billy kommer inn på ballettakademiet i London, avblåses streiken hos gruvearbeiderne – de har tapt. En vinner, resten taper. En kan gå videre inn i noe nytt og spennende, resten må bygge seg opp igjen fra grunnen av.

Musikalen har tre ulike konflikter. Det dreier seg om gruvearbeiderne mot makta, Billy mot sin far, og den ungen guttens egne indre motsetninger.

Skal han våge å satse på dansen, tørre å være seg selv?

Alle kan

Share on facebook
Facebook